Какви са пубертетните блокери?


Какви са пубертетните блокери?

Пубертетните блокери са лекарства, които пречат на тялото да произвежда хормоните, които причиняват физическите промени на пубертета.

Младите хора, които са транссексуални, могат да приемат блокери на пубертета, за да предотвратят развитието на гърдите, косата на лицето и периодите.

Тази статия ще обсъди какви са пубертетните блокери, за кого са, за кого са, Колко време, докато влязат в сила и техните ползи и безопасност.

какви са те?

Според планираното родителство, пубертетните блокери са лекарства, които блокират хормоните тестостерон и естроген. Когато човек достигне пубертета, тези хормони причиняват промени в тялото, като периоди, растеж на гърдите и растеж на косата на лицето.

Националната здравна служба (NHS) отбелязва, че блокерите на пубертета не спират трайно на тялото на тялото Производство на тестостерон и естроген. Вместо това те паузират физическите ефекти на пубертета.

типове

Има два вида блокер на пубертета: Histrelin acetate и Leuprolide ацетат.

Хитрелин ацетат е a Гъвкав прът, който минава под кожата в ръката. Той трае 1 година, преди човек да го замени.

Лейупролидният ацетатен пубертетен блокер е инжекционен изстрел. Различни форми на левпролид ацетат работят за различни продължителни времена. Човек ще се нуждае от друг изстрел на всеки 1–4 месеца.

Как работят?

И двата блокера на пубертета са форми на гонадотропин-освобождаващ хормон агонист.

Според една статия от 2021 г., когато човек започва пубертета, хипоталамусът в мозъка започва да произвежда хормони, освобождаващи гонадотропин.

Тези хормони активират хипофизната жлеза, която задейства освобождаването на по -нататъшни хормони, като гонадотропини.

гонадотропините причиняват съзряването на половите жлези. Това от своя страна произвежда и освобождава тестостерона и естрогена на половите хормони от тестисите и яйчниците.

Хитрелин ацетат и левпролид ацетат предотвратяват хипофизната жлеза да произвеждат гонадотропини. Това означава, че тялото не може да произвежда половите хормони, които причиняват физическите ефекти на пубертета.

Колко време, докато влезе в сила?

Човек може да използва лекарства за блокиране на пубертета в продължение на няколко седмици преди това Забелязвайки никакви ефекти.

Хитрелин ацетат

Администрацията по храните и лекарствата (FDA) отбелязва, че ацетатът на Хитрелин може да доведе до увеличаване на някои хормони в рамките на първата седмица от лечението. Хората, които са назначени при раждане, могат да забележат светлинно вагинално кървене и уголемяване на гърдите.

Въпреки това, хората трябва да забележат, че признаците на пубертета спират в рамките на 4 седмици след лечението.

левпролид ацетат

левпролид ацетат първоначално може да доведе до увеличаване на пубертетните хормони.

FDA заявява, че човек може да забележи увеличение на признаците на пубертета в продължение на 2–4 седмици. Хората обаче трябва да забележат признаци за спиране на пубертета в рамките на 4 седмици от лечението.

Пубертетните блокери значително потискат пубертета до шестия месец на лечението.

За кого са?

здравните специалисти предписват пубертети блокери на млади хора, които са транссексуални и кой може да изпитва полова дисфория.

Полова дисфория е термин, който описва усещането за безпокойство, което човек може да има, когато полът им, назначен при раждането, не съответства на тяхната полова идентичност.

Научете повече за половата дисфория тук.

Младите хора, които са транссексуални, могат да намерят пубертетни блокери за полезни. Тези лекарства могат да дадат време на млад човек да обмисли допълнителни клинични възможности и да проучи тяхната полова идентичност.

здравните специалисти могат също да предписват пубертетни блокери на деца, които изпитват прецизен пубертет.

Предварителното пубертет е състояние, при което децата на възраст 1–9 години изпитват ранно начало на пубертета и имат вторични сексуални характеристики.

Те са обратими?

Ефектите на блокерите на пубертета са физически обратими.

Пубертетните блокери паурат само производството на тестостерон и естрогенни хормони. След като човек спре да използва това лекарство, тялото им започва още веднъж на производството, което води до развитието на гърдите и косата на лицето.

Въпреки това, въпреки че физическите ефекти на блокерите на пубертета са обратими, услугата за развитие на половата идентичност ( GIDs) В Обединеното кралство имайте предвид, че изследователите не знаят как тези видове лекарства психологически засягат човек.

Те са безопасни?

Систематичен преглед от 2017 https://harmoniqhealth.com/ г. изследва ефектите на потискането на пубертета на пубертета потискане при транссексуални деца и юноши.

Консенсусът е, че блокерите на пубертета са безопасни.

Когнитивна функция

Авторите разглеждат проучвания, които изследват как пубертетните блокери влияят на когнитивната функция. Когнитивната функция остава една и съща както при транссексуалните, така и при участниците в цисандъра, които предприемат няколко задачи, което предполага, че блокерите на пубертета нямат неблагоприятен ефект в тази област.

Въпреки това, тези, които приемат блокери на пубертета, могат да обработват емоционални стимули по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото по различен начин, отколкото тези, които приемат блокери на пубертета, могат да обработват емоционални стимули, отколкото тези, които приемат блокери на пубертета, може да обработят емоционални стимули, отколкото тези, които приемат блокери на пубертета, може да обработят емоционални стимули, отколкото тези, които приемат блокери на пубертета, обаче Тези, които не приемат тези лекарства. Участниците, които взеха блокери на пубертета за лечение на предния пубертет, реагираха по -бързо на страшните лица в тест, отколкото участниците, които не са приемали тези лекарства.

Важно е да се отбележи обаче, че пубертетните блокери всъщност не причиняват тази реакция. Участниците, които взеха блокери на пубертета, може да са обработили емоционални стимули по различен начин поради социалния опит, свързан с техния преждевременно пубертет.

развитие на костите

Систематичният преглед също изследва ефекта на пубертетните блокери върху костите. Половите хормони влияят на начисляването на костната маса при подрастващите, което е процес, който засяга риска от остеопороза и фрактури в по -късен живот.

Проучванията при деца, които изпитват безпрепятствена пубертета, не са намерили доказателства за загуба на костна плътност след 3 години за използване на блокери на пубертета, в сравнение с деца, които не са приемали тези лекарства.

Авторите на систематичния преглед отбелязват, че са необходими повече изследвания в дългосрочния ефект на пубертетните блокери върху костната плътност при тези, които, които, които, които, които, които, които, които, които, които, които, които са са транссексуални.

Няма достатъчно изследвания, за да се знае със сигурност дали пубертетните блокери влияят неблагоприятно за развитието на костите за дълъг период от време.

Ползи

Систематичният преглед на 2017 г. установяват, че транссексуалните хора, които използват блокери на пубертета, могат да изпитат няколко предимства.

Полова дисфория

Изследванията предполагат, че приемането на блокери на пубертета може да помогне за облекчаване на дисфорията на пола. Пубертетните блокери могат да предотвратяват развитието на вторични сексуални характеристики, като тъкан на гърдата, пенис и растеж на тестисите.

Човек, който е трансджендър, може да изпита пола дисфория, ако развие вторични сексуални характеристики, които не се приравняват със своите полова идентичност. Например, транссексуалният човек може да изпита пола дисфория, ако има гърди.

Вземането на блокери на пубертета и подложеното на други медицински лечения може да помогне за облекчаване на полова дисфория, тъй като това лекарство предотвратява развитието на вторични сексуални характеристики.

Психичното здраве

Проучванията предполагат, че психичното здраве на човек се увеличава след медицинска интервенция.

Хората, които са транссексуални, са по -склонни да изпитат:

 • Социална фобия
 • Раздяла тревожност
 • Употреба на вещества

Изследванията показват, че въпреки че блокерите на пубертета не предотвратяват тези състояния на психичното здраве, те могат да намалят симптомите.

странични ефекти

хората могат да изпитат няколко странични ефекта След започване на блокери на пубертета.

Някои възможни странични ефекти на блокера на пубертета на ацетат на Histrelin включват:

 • Белеза към мястото на инжектиране
 • Плач
 • Раздразност
 • Неспокойствие и нетърпение
 • Гневът
 • Увеличаване на агресивното поведение

Някои възможни странични ефекти От блокера на пубертета на левпролид ацетат включва:

 • Реакции на инжекционното място
 • Обща болка на мястото на инжектиране
 • Разширяване на кръвоносните съдове, което намалява кръвното налягане
 • обриви
 • Промени в настроението
 • вагинална сухота, кървене или разряд

цена

Пубертетните блокери могат да бъдат cos t няколко хиляди долара годишно. Без застраховка хората могат да харчат 4000 – 25 000 долара годишно в зависимост от формата на блокера на пубертета, който използват.

Важно е да проверите дали нечия здравна застраховка покрива разходите за блокери на пубертета. Повече застрахователни компании покриват тези лекарства. Това означава, че повече млади хора могат да имат достъп до блокери на пубертета от преди.

как и къде да започнете

Ако млад човек вярва, че пубертетните блокери са правилният избор за тях, Важно е да се обсъди започването на лечение с медицински специалист.

Ако човек има здравно осигуряване, което покрива процедурите за потвърждаване на пола, той може да търси лекар в мрежата, който предлага блокери на пубертета.

Освен това, някои планирани клонове за родителство могат да предлагат услуги За тези, които са транссексуални. За тези на възраст под 18 години те ще се нуждаят от съгласие на родител или полагащ грижи.

Ако млад човек не се чувства в безопасност да говори с родителите си или да се грижи Възможно е да получите съвет от LGBTQIA+ приятелски организации.

В науката, технологиите, инженерството и математиката, организация с нестопанска цел, имат няколко горещи линии, които хората могат да използват за помощ.

Необходими ли са други лечения?

Човек не трябва да се подлага на медицински процедури, като например вземане на блокери на пубертета или претърпяване на операция, освен ако не смятат, че това е правилното решение за тях.

здравните специалисти могат да препоръчат на човек да се подложи на консултации или други разговорни терапии с професионалист, който има опит с трансгендерното психическо и физическо здраве. Човек може да направи тази стъпка, преди да продължи да приема лекарства.

След оценка човек може да започне да приема блокери на пубертета. GID препоръчват младите хора да вземат блокери на пубертета, докато навършат 16 години или са приемали пубертетни блокери в продължение на 12 месеца, преди да разгледат други медицински процедури.

След като вземе пубертетните блокери, човек може да започне да приема хормони на естроген или тестостерон. Те могат да причинят необратими промени в тялото, като развитието на гърдите или задълбочаването на гласа.

След като човек стане възрастен, може да започне да обмисля по-нататъшни процедури за утвърждаване на пола, като операция за премахване или добавяне на вторични сексуални характеристики.

Човек може да предприеме всички или нито една от тези стъпки. Човек, който не претърпява медицинско лечение, утвърждаващо пола, има идентичност на пола, която е също толкова валидна, колкото и на човек, който се подложи на лечение, потвърждаващо по пол.

Поддръжка

Човек може да намери подкрепа от семейството, приятелите или здравните специалисти.

Освен това няколко организации предлагат подкрепа и съвети за млади транссексуални хора, включително:

 • Проектът Trevor
 • Trans Youth Family Allies
 • Национален център за равенство на транссексуалните
 • Спектър на пола
 • Pflag Transgender Network

Услуги, базирани във Великобритания

Човек в Великобритания може да използва следните услуги:

 • Полова интелигентност
 • Всичко за Trans
 • IMAAN, благотворителна организация, която предоставя подкрепа за LGBTQIA+ Мюсюлмани
 • Небинарна Северна Ирландия
 • русалки, благотворителна организация, която подкрепя младите хора, които поставят под въпрос тяхната полова идентичност

резюме

Пубертетните блокери са лекарства, които паузират физическите промени, свързани с пубертета. Тези лекарства могат да помогнат за облекчаване на пола дисфория и състояния на психично здраве при млади транссексуални хора.

Техните ефекти са обратими. Въпреки това, човек, който поема блокери на пубертета, може по -късно да реши да вземе допълнителни хормони, за да доведе до необратими промени, като например развитието на вторични полови характеристики.

Въпреки че пубертетните блокери могат да бъдат скъпи, много здравноосигурителни компании сега покриват пол -Потвърждаващи процедури. Човек може да потърси подкрепа от няколко организации на всеки етап от пътуването си.

 • Сексуалното здраве/ППБ

Медицински новини днес има строги насоки за снабдяване и черпи само от Peer- Прегледани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents